Het was bij de bouw al een duurzaam woningproject: Buurt 7 in de nieuwbouwwijk Passewaaij in Tiel. Zo’n dertien jaar geleden kocht Koen Zweers er een huis zonder gasaansluiting. In de wijk stonden meerdere collectief opgesteld warmtepompen met bodembronnen, gecombineerd met cv-ketels voor piekvragen. Via een warmtenet kwam het cv-water in de huizen terecht. Geen hoogtemperatuurwarmtenet, want het hoefde niet gebruikt te worden voor warm tapwater. Daarvoor kregen de huizenkopers een warmtepompboiler in hun huis.
‘Twee keer zoveel betalen’
Vanaf het begin waren er problemen, bleek uit onderzoek in 2020 (zie ook het kader onderaan), en voor Zweers was zo langzamerhand de maat vol. Hij wilde los van het warmtenet van Eteck. “Het vorige bedrijf heeft niet diep genoeg geboord. Ze hadden ons beloofd dat het goedkoper zou zijn dan gas, maar ik moest twee keer zoveel betalen.”
Warmtepomp als advies
Via-via kwam Zweers een tijdje geleden in contact met duurzaamheidsondernemer Gideon Goudsmit. Die adviseerde hem over te stappen op een warmtepomp. Een eerste zoektocht leverde niets op. De offerte ging uit van een bedrag van 15.000 euro. Te veel, vond Zweers. Ondertussen voerde hij wel enkele andere adviezen van Goudsmit uit. De beganegrondvloer kreeg extra isolatie en het meeste glas verving hij door triple beglazing. Bovendien legde hij extra zonnepanelen.
Plaatsing bij de voordeur
Toen kwam Zweers, in het dagelijks leven rijschoolhouder, in contact met een andere installateur: De Wilde Koeltechniek uit Tiel. Die voorspelde dat het niet zo’n ingewikkelde montageklus zou worden. Zweers: “Hij zei dat het bij ons heel simpel kon. De warmtepomp kon rechtstreeks worden aangesloten op de vloerverwarming.” Bovendien was het een voordeel dat het warmtenet op de begane grond op de vloerverwarming was aangesloten.